Infekcje w ciąży
Oceń artykuł

Okres jesienno-zimowy sprzyja wychłodzeniu organizmu i szybkiemu rozprzestrzenianiu się infekcji wirusowych. Spadek odporności ułatwia pojawienie się objawów infekcji u ciężarnych. Co wtedy robić? Jak skutecznie poradzić sobie z infekcją?

Ciąża to szczególny okres dla fizjologii ciężarnej kobiety, zmieniają się wtedy warunki mechanizmów odpornościowych. Każda infekcja dotyczy bowiem dwóch organizmów: matki i płodu. W zależności od czynnika sprawczego i reakcji układu immunologicznego takie też będą następstwa infekcji.

Przede wszystkim należy zrobić wszystko albo bardzo dużo, żeby nie zachorować. Prawidłowe odżywianie powinno być oparte o świeże, surowe warzywa i owoce, a także pilnowanie prawidłowego bilansu wodnego. Szkodzić więc będzie nadmierne spożywanie przetworzonych produktów mięsnych czy nabiału ze sztucznymi dodatkami poprawiającymi trwałość i innymi ulepszaczami. W sytuacji kiedy zaczyna działać ogrzewanie, często też dochodzi do wysuszenia śluzówek i po wyjściu na zimne powietrze łatwo o ich podrażnienie, a w konsekwencji o stan zapalny. Generalnie, w otoczeniu cały czas występują różne patogeny, ale silny i sprawny układ immunologiczny potrafi sobie z nimi poradzić i nie dojdzie do wystąpienia infekcji. Odporność organizmu w 80% zależy od codziennej diety oraz właściwego wysypiania się i aktywności fizycznej na świeżym powietrzu. Jednak jeśli dojdzie już do pojawienia się objawów infekcji, powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę właśnie na te elementy, które mają największy wpływ na zdrowie. Zwykle więc kładziemy się do łóżka, odpoczywamy, starając się odespać zaległości, szukamy warzyw i owoców ze zwiększoną zawartością witamin (szczególnie C, D i E). Warto jednak zwrócić uwagę na te warzywa, które zawierają cynk i selen wzmacniające odporność, czyli:  seler naciowy, natka pietruszki, pestki dyni, nasiona słonecznika, buraczki, cebula, czosnek, imbir, chrzan. Bardzo ważne jest prawidłowe nawodnienie organizmu, szczególnie kiedy pojawić się może podwyższona temperatura jako efekt walki organizmu z wirusem czy bakterią. Wirusy bowiem bardzo nie lubią podwyższonej temperatury bo to ułatwia zdrowienie. Lepiej jest więc wygrzać się w łóżku, niż przyjmować preparaty obniżające gorączkę i w dalszym ciągu wystawiać się na chłodne jesienne powietrze. O unikaniu skupisk ludzkich, gdzie większość ma infekcję wirusową, chyba nie trzeba przypominać.

W aptece można też dostać preparaty z naturalnych składników, które zawierają wyciągi z roślin – szczególnie potrzebne do skutecznej pracy układu odpornościowego. Istnieją stworzone specjalnie dla ciężarnych zestawy witamin i minerałów wzmacniających w sytuacji spadku odporności i pojawieniu się infekcji. Bezpiecznie więc można stosować odpowiednie preparaty ziołowe, czy to w postaci naparów, czy inhalacji lub herbatek. Ból głowy może być spowodowany nadmiernym odwodnieniem, więc warto pić zwykłą wodę zamiast kawy czy mocnej herbaty, które działają moczopędnie. Ból gardła można zmniejszyć specjalnymi płukankami, ale też warto zwrócić uwagę na obecność naturalnych olei roślinnych w diecie. Olej lniany, słonecznikowy czy choćby oliwa tłoczona na zimno dostarczą potrzebnej witaminy E, która odpowiada za sprawną regenerację nabłonków. W ostateczności, pamiętając, że każdy lek w ciąży powinien być stosowany z umiarem, można przyjmować apap, ale tylko przez krótki czas. Przede wszystkim należy starać się wzmocnić organizm, eliminując czynniki szkodliwe w środowisku i diecie, a nie sięgać po środki farmakologiczne.

O każdej infekcji powinno się informować lekarza leczącego, może on bowiem zlecić wtedy konieczne, dodatkowe badania, aby wykluczyć ryzyko powikłań. Czasem jednak może pojawić się konieczność zastosowania leków przeciwbakteryjnych lub hamujących namnażanie się wirusa. Wszystko zależy od rodzaju infekcji, jej objawów i nasilenia. Generalnie jednak, im bardziej burzliwie ciężarna przechodzi infekcję, tym sprawniej eliminuje patogeny, działając ochronnie na płód. Jej układ immunologiczny potrzebuje wsparcia odpowiednią dietą zawierającą pozytywnie działające na mikrobiotę jelitową składniki. Można też oczywiście przyjmować dodatkowe probiotyki, co wzmocni układ immunologiczny ciężarnej i jej odporność na infekcje.

Tekst: dr n. med. Tadeusz Oleszczuk, ginekolog-położnik
Zdjęcie: depositphotos.com/drukarnia chroma

http://www.pelafen.pl/

Share Button