Co warto wiedzieć o żywieniu niemowlęcia?
4.8 (95.24%) 63 votes

Okres 1000 pierwszych dni życia maluszka to najważniejszy czas jego rozwoju, który już nigdy nie będzie przebiegał tak intensywnie. W pierwszych latach życia rodzice mają duży wpływ na dojrzewanie młodego organizmu. Właśnie dlatego decyzje dotyczące diety dziecka powinny być podejmowane świadomie. Troska okazywana przez opiekunów w tym okresie, przejawiająca się m.in. w sposobie żywienia dopasowanym do potrzeb niemowlęcia, zaprocentuje w przyszłości. Przełoży się na prawidłowe wybory żywieniowe, a przez to – jakość codziennego życia.

  • Młody organizm wymaga wyjątkowej troski, ponieważ intensywnie się rozwija, a jednocześnie jest bardzo delikatny i wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych.

  • Prawidłowe żywienie, szczególnie w okresie 1000 pierwszych dni życia, ma duże znaczenie.

  • Najlepszym wyborem dla maluszka – ze względu na jego specyficzne wymagania – są produkty przeznaczone specjalnie dla najmłodszych, ze wskazaniem wieku na opakowaniu.

  • Wskazanie wieku na opakowaniu to gwarancja odpowiedniej jakości i bezpieczeństwa produktu. To wsparcie dla rodziców w żywieniu dziecka w kluczowym, początkowym okresie jego życia.

Niemowlę znacznie różni się od swoich rodziców – potrzebuje więcej snu, jego odporność dopiero się kształtuje, a układ pokarmowy czy nerwowy dojrzewają jeszcze długo po narodzinach. Właśnie dlatego maluszek wymaga szczególnej troski. Mama i tata mogą mu ją okazywać na wiele sposobów – poprzez pielęgnację, zapewnienie poczucia bezpieczeństwa, a także komponowanie diety dopasowanej do wyjątkowych potrzeb dziecka.

Znaczenie żywienia w pierwszych latach życia

1000 pierwszych dni, okres liczony od poczęcia przez pierwsze lata życia, to czas najintensywniejszego dojrzewania organizmu. Rolą stosowanej w tym czasie diety jest zapewnienie optymalnego wzrostu, a także rozwoju maluszka. Decyzje rodziców dotyczące podawanych dziecku produktów mają także realny wpływ na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych i preferencji smakowych niemowlęcia, które mogą utrzymać się przez kolejne lata i stanowić podstawę wyborów żywieniowych w kolejnych latach. Warto przy tym pamiętać, że niemowlę ma inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze niż dorośli, a jego wątroba nie potrafi jeszcze w pełni chronić go przed wpływem substancji szkodliwych, np. pozostałościami pestycydów, które mogą znajdować się w produktach ogólnodostępnych. Właśnie dlatego wybory dotyczące diety maluszka powinny być podejmowane z największą starannością. Wysiłek włożony w komponowanie diety niemowlęcia może mieć istotny wpływ na jego późniejsze życie.

To ważne!

Zgodnie z zaleceniami ekspertów rozszerzanie diety niemowlęcia należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu. Czas wprowadzania pokarmów uzupełniających ma kluczowe znaczenie nie tylko dla kształtowania preferencji smakowych dziecka czy jego stosunku do pożywienia, ale także w aspekcie zapobiegania otyłości.

Bezpieczne rozszerzanie diety

Kiedy mleko mamy przestaje spełniać rosnące zapotrzebowanie niemowlęcia na składniki odżywcze, a maluszek daje sygnały, że jest gotowy na poznanie nowych smaków, do jego diety należy zacząć wprowadzać pokarmy uzupełniające. Na początku powinny to być, zgodnie ze schematem żywienia niemowląt, pojedyncze warzywa, następnie owoce, a z czasem kaszki zbożowe, mięso, jaja i inne produkty. Rodzic sam nie jest w stanie ocenić, czy marchew, jabłko będzie bezpieczne dla malucha, tzn. nie będzie zawierało pozostałości szkodliwych substancji w ilości dla niego nieodpowiedniej. Właśnie dlatego najlepszym wyborem dla najmłodszych jest żywność ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Przykładem są posiłki, deserki czy kaszki BoboVita, zawierające informację, że są odpowiednie dla niemowląt np. po 4., 6., 8. czy 10. miesiącu życia. Wskazanie wieku na etykiecie jest potwierdzeniem, że:

  • produkt spełnia wyjątkowo rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa (określone prawem polskim i europejskim),

  • każda partia składników zawartych w posiłku przeszła nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa,

  • produkt nie zawiera konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku,

  • skład i konsystencja posiłku są dopasowane do etapu rozwoju dziecka i pomagają kształtować umiejętności w zakresie żucia, a z czasem gryzienia.

Posiłki dla niemowląt i małych dzieci nie zawierają konserwantów. Z czego wynika ich długi termin przydatności do spożycia?

Termin przydatności posiłków dla maluszków może wynosić nawet 24 miesiące. Aby nie dodawać do nich konserwantów, są poddawane obróbce termicznej. To proces podobny do domowego przygotowywania weków. Dzięki temu produkt dłużej zachowuje swoją świeżość.

Share Button