Mity na temat rozszerzania diety dziecka
4.4 (88%) 25 votes

To, w jaki sposób rodzice będą komponowali dietę niemowlęcia w pierwszych latach jego życia, wpłynie na nawyki żywieniowe maluszka. Również od decyzji opiekunów będą zależały przyszłe wybory dziecka dotyczące jego codziennego jadłospisu. W zakresie żywienia niemowlęcia rodzice otrzymują wiele często sprzecznych ze sobą informacji, a niektóre z nich to wręcz utrwalone niesłusznie mity. Dowiedz się, które z nich warto zweryfikować.

Mit 1: rozszerzanie diety oznacza koniec karmienia piersią

Przez pierwsze miesiące życia niemowlęcia mleko mamy dostarcza mu składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby przez 6 pierwszych miesięcy życia dziecka karmić je wyłącznie piersią. Po tym czasie zapotrzebowanie maluszka na energię czy składniki odżywcze wzrasta i samo mleko przestaje wystarczać niemowlęciu. Właśnie dlatego nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu należy rozpocząć rozszerzanie diety. Nie oznacza to jednak końca karmienia piersią. Wręcz przeciwnie – mleko mamy wciąż powinno być podstawą jadłospisu maluszka, a nowe smaki powinien on poznawać stopniowo i w niewielkich ilościach.

Warto zapamiętać!

Eksperci zalecają kontynuację karmienia piersią do ok. 2. roku życia lub dłużej, przy jednoczesnym rozszerzaniu diety niemowlęcia.

Mit 2: Rozszerzanie diety najlepiej rozpocząć od jabłka

Owoce w diecie
Fot. Chroma Stock

To, jakie pokarmy pojawią się kolejno w diecie maluszka, jest ważne. Ma to duże znaczenie m.in. dla kształtujących się u niego preferencji smakowych. Rozszerzanie diety to proces, który najlepiej rozpocząć od warzyw. Każde dziecko rodzi się z naturalną preferencją do smaku słodkiego, dlatego jeśli pozna smak marchewki czy brokułu przed jabłkiem, łatwiej będzie mu się do niego przekonać. Wyniki badań pokazują, że niemowlęta, które od warzyw rozpoczęły przygodę z nowymi smakami, w przyszłości chętniej je jadły – w przeciwieństwie do dzieci, które swoją przygodę z rozszerzaniem diety zaczęły od owoców[1]. Kolejnym krokiem w urozmaicaniu jadłospisu powinny być produkty zbożowe, np. kaszki, mięso czy jaja. Warto pamiętać, że organizm niemowlęcia jest bardzo wrażliwy, dlatego potrzebuje produktów odpowiedniej jakości i bezpiecznych. Przykładem takiej żywności są posiłki BoboVita, a gwarancją ich dopasowania do wyjątkowych potrzeb maluszka jest umieszczone na opakowaniu wskazanie wieku, np. po 6. miesiącu życia.

To ciekawe!

Wyniki najnowszych badań pokazują, że 88% dzieci po 1. roku życia spożywa za mało warzyw w codziennej diecie![2] Tymczasem warzywa są ważnym elementem menu malucha i warto zadbać o ich obecność na talerzu każdego dnia.

Mit 3: Jeśli dziecko nie zaakceptuje nowego smaku za pierwszym razem, to już go nie polubi

Mity diety dziecka
Fot. Pixabay

Bardzo prawdopodobne, że dziecko nie od razu polubi nowe produkty. Nie oznacza to jednak, że w ogóle nie będzie ich jadło w przyszłości. Na przykład zaakceptowanie przez maluszka „wymagającego” smaku warzyw może być dla niego trudne i czasochłonne, jednak wielokrotne ich podawanie[3] zwiększa ich akceptację i sprawi, że dziecko z chęcią będzie je zjadać. Warto pamiętać, że zdolność do akceptowania nowych smaków zmienia się wraz z wiekiem – największą otwartość na nowe doznania smakowe wykazują dzieci w wieku 4-7 miesięcy[4]. Dobrze więc nie tylko uzbroić się w cierpliwość, ale być także pozytywnie nastawionym do przygody z nowymi smakami.

[1] Barends C. i in., Effects of repeated exposure to either vegetables or fruits on infant’s vegetable and fruit acceptance at the beginning of weaning, Food Quality and Preference, 2013; 29:157-165.

[2] Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Weker H., Socha P., wsp., Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017.

[3] Kozioł-Kozakowska, A., Piórecka, B., 2013. Neofobia żywieniowa jej uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne. Standardy Medyczne, Pediatria, 1, 2-6.

[4] Beauchamp G K, Mennella JA. Early flavor learning and its impact on later feeding behavior. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2009; 48(Suppl 1): 25-30.

Źródło zdjęcia głównego: Pixabay

 

Artykuł indywidualny przygotowany przez program edukacyjny „1000 pierwszych dni dla zdrowia” dla portalu DOBRA MAMA.

Share Button