Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Naturalna bomba witaminowa

Lato powoli się kończy. A co za tym idzie – błogi czas dziecięcych wakacji. Maluchy już wyposażyły swoje plecaki w kredki, zeszyty i zestawy książek. Czas wyposażyć lodówkę w moc pełnych witamin warzy i owoców na nadchodzący rok szkolny. Wypełnienie jej po brzegi kolorowymi darami natury sprawi, że będziesz mogła przygotować wartościowe i poprawiające odporność twojego dziecka posiłki. Sprawdź nasze witaminowe zestawienie i poznaj sekrety odpowiedniego przechowywania delikatnych produktów.

Witamina A

W kontekście szkoły jej najważniejszą funkcją jest wzmocnienie układu odpornościowego. Co więcej, wpływa pozytywnie na wzrok, umacnia zęby i wspomaga wzrost naszych maluchów. Jej źródłem są następujące produkty: marchew, kapusta, koperek, szpinak, roszponka, brokuły, morela oraz melon.

Witamina B2

Zwiększa dostawy energii do komórek, jest źródłem zdrowej skóry i chroni układ nerwowy. Jej pokłady znajdziemy w żółtej papryce, kapuście, brokułach, awokado oraz grzybach.

Witamina C

Czasami nazywana witaminą uśmiechu. To dawka odporności i dobrego samopoczucia. Wspomaga również regenerację komórek. Posiada ją m.in.: uwielbiany przez dzieci groszek, a także kalarepa, szparagi, papryka, cebula, kapusta i malina.

Witamina K

Często o niej nie myślimy, jednak to ona zapewnia witalność, wzmacnia strukturę kości i wspomaga prawidłową przemianę węglowodanów. Popularna marchewka, zielona brukselka, sałata, kalafior, groszek i brukselka dostarczą witaminę K każdemu dziecku.

Jak je przechować?

Jak widzisz, warzywa i owoce to źródło odporności, witalności i dobrego samopoczucia dla każdego malucha. Aby zachowały swoje wartości odżywcze i świeżość musisz pamiętać o odpowiednich technikach ich przechowywania. Wybrane modele lodówek posiadają specjalne szuflady, które pozwalają cieszyć się wskazanymi produktami nawet do 7 dni dłużej.

Przykładowo, marka Liebherr w modelu CBNes 6256 umieściła dwie szuflady z systemem BioFresh. Są one gwarancją świeżości – w temperaturze nieco powyżej 0°C i przy idealnej wilgotności powietrza warzywa i owoce zachowują witaminy, delikatny aromat i apetyczny wygląd znacznie dłużej niż w tradycyjnej chłodziarce. Dzięki temu można robić zakupy np. raz na tydzień, a także zaplanować jadłospis na każdy szkolny dzień.

fot. Liebherr
fot. Liebherr

fot. Liebherr
fot. Liebherr

fot. Liebherr
fot. Liebherr
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO