Trudno w to uwierzyć, ale okazuje się, że masz wpływ na zdrowie twojego dziecka w przyszłości – i to już na etapie planowania ciąży! Badania nad epigenetyką dowodzą, że m.in. zdrowa i prawidłowo zbilansowana dieta przyszłej mamy może obniżyć ryzyko zachorowania przez dziecko na np. otyłość czy cukrzycę w przyszłości!

NUTRICIAPROFUTURAPROGRAM

Co bada epigenetyka?
Programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia jest procesem zachodzącym w tzw. krytycznych momentach rozwoju dziecka przed i po jego urodzeniu. Ma znaczący wpływ na jego przyszłe zdrowie – badaniem tego wpływu zajmuje się właśnie epigenetyka. Nowe życie zaczyna się od jednej komórki, która dzieli się wielokrotnie na kolejne komórki z tym samym DNA – z jednych komórek powstają mięśnie, tkanki, a z innych narządy twojego dziecka. O tym, jak różne komórki z tym samym DNA będą się zachowywały, decydują markery epigenetyczne, które, w przeciwieństwie do niezmiennego DNA, reagują na warunki zewnętrzne. Oznacza to, że komórki z tym samym DNA mogą różnie się rozwijać i jako przyszła mama masz na ten rozwój wpływ we wczesnym okresie życia dziecka – dlatego mówimy tu o tzw. programowaniu żywieniowym.

Najlepszym startem dla dziecka jest karmienie piersią, a następnie prawidłowe rozszerzanie jego diety.

Programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia
Do czynników zewnętrznych, które mają wpływ na aktywność poszczególnych komórek, zaliczamy m.in. stan zdrowia obojga rodziców, poziom ich stresu, styl życia, zanieczyszczenie środowiska, ale przede wszystkim zdrową i prawidłowo zbilansowaną dietę przyszłej mamy i to najlepiej już na etapie planowania ciąży. Badania dotyczące programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia (Early-Life Nutritional Programming – ENP) dowodzą, że markery epigenetyczne u dziecka od poczęcia aż do 3. roku życia są bardzo podatne na otoczenie. Udowodniono, że zdrowa, odpowiednio zbilansowana dieta mamy w czasie ciąży, następnie karmienie dziecka wyłącznie piersią przez 6 pierwszych miesięcy życia oraz kontynuowanie karmienia piersią po rozszerzaniu diety maluszka nawet do 2. roku życia, mogą obniżyć ryzyko zachorowania przez dziecko na cukrzycę typu II, otyłość czy nadciśnienie tętnicze w przyszłości. Zasada ta niestety działa również w drugą stronę – nieprawidłowe odżywianie przyszłej mamy, a później również dziecka, zwiększa ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne w przyszłości.

„Świadomość tego, że mam wpływ na zdrowie Julki w przyszłości, dodaje mi skrzydeł. Już w ciąży dbałam o zdrową dietę. Byłam aktywna, spędzałam czas aktywnie, czyli tak jak lubiłam najbardziej, bo wiedziałam, że to wszystko odczuwa również moja córka. Jestem pewna, że dzięki temu Julka jest zdrowa i tak bardzo pogodna, otwarta do ludzi – już po narodzinach zaczęłam szybko zabierać ją wszędzie ze sobą! Teraz regularnie wprowadzamy do jej jadłospisu nowe smaki, więc zaszczepiam w córce zdrowe nawyki żywieniowe, które są gwarantem zdrowia w przyszłości” – mówi Sylwia Gruchała, ambasadorka NUTRCIA Profutura Program.

NUTRICIAPROFUTURAPROGRAM

Świadomość tego, że mam wpływ na zdrowie Julki w przyszłości, dodaje mi skrzydeł.

Skutki nieprawidłowego odżywiania
Już zaburzenia odżywiania we wczesnym okresie życia mogą skutkować skłonnością do otyłości i zaburzeń metabolicznych dziecka w dalszym życiu. W długofalowej perspektywie mogą wpływać na rozwój chorób sercowo-naczyniowych i nadciśnienia. Nadmiar lub niedobór niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego rozwoju dziecka może mieć krótko- i długoterminowe efekty. Brak kwasu DHA, jodu, żelaza, kwasu foliowego w diecie przyszłej mamy, a później dziecka, może wpływać negatywnie na rozwój dziecka w różnych aspektach. Dlatego najlepszym startem dla dziecka jest karmienie piersią, a następnie prawidłowe rozszerzanie jego diety, które powinno rozpocząć się od warzyw, w drugiej kolejności na talerzu maluszka powinny znaleźć się owoce. Pierwszym napojem, poza mlekiem, w diecie niemowlęcia powinna być woda, a nie słodkie soki czy herbatki, które mogą zaburzać łaknienie i niepotrzebnie wzmacniać preferencje smaku słodkiego. Stosując te proste zasady, kształtujesz prawidłowe nawyki żywieniowe również na przyszłość. Pamiętaj, że z wiekiem markery epigenetyczne są coraz mniej „plastyczne”, dlatego najważniejszy jest okres od poczęcia do 3. roku życia dziecka. Okres ten nazywamy oknem możliwości i to wtedy przyszłe zdrowie twojego dziecka jest w twoich rękach!

Share Button