Kurczak, królik, cielęcina – jakie mięso wybrać dla niemowlęcia?
Oceń artykuł

W menu dziecka, które poznało już pierwsze smaki warzyw, owoców czy produktów zbożowych, powinno pojawić się mięso – ważne źródło m.in. żelaza. Jakie rodzaje mięs są najodpowiedniejsze dla niemowlęcia i czym kierować się przy ich wyborze? Poznaj odpowiedzi na te pytania, aby wspierać prawidłowy rozwój Twojego dziecka poprzez dietę!

Dlaczego mięso to ważny składnik diety malucha?

Młody organizm gromadzi zapasy żelaza już w okresie życia płodowego. Po narodzinach, mniej więcej w połowie 1. roku życia, zasoby te się wyczerpują. W tym czasie w diecie niemowlęcia powinno pojawić się mięso, bogate źródło żelaza. Początkowo niemowlę powinno spożywać ok. 10 g gotowanego mięsa dziennie (podawanego w smacznych kompozycjach z warzywami). Pod koniec 1. roku życia może to być już 20 g. Najlepiej, aby posiłek z chudym czerwonym mięsem lub drobiem 1-2 razy w tygodniu zastąpić rybą.

Czy dieta bezmięsna jest odpowiednia dla dziecka?

Mięso – ze względu na wysoką zawartość ważnych składników odżywczych – to składnik trudny do zastąpienia. Jego nieobecność w diecie może prowadzić do wystąpienia niedoborów u dziecka. Właśnie dlatego decyzja o eliminacji mięsa z jadłospisu maluszka musi być nie tylko dobrze przemyślana, ale i skonsultowana z pediatrą lub dietetykiem.

Jakie rodzaje mięsa wybierać dla niemowlęcia?

Odpowiednimi rodzajami mięsa dla maluszka są np. drób (indyk, gęś, kaczka, kurczak), jagnięcina, królik oraz wołowina. Wybierając te składniki dla niemowlęcia, rodzice powinni pamiętać, że jego organizm jest wyjątkowo delikatny i wymaga szczególnej troski. Wciąż przecież się kształtuje, a jednocześnie jest wrażliwy na wpływ czynników zewnętrznych, w tym spożywanej żywności. Właśnie dlatego potrzebuje posiłków bezpiecznych. Mięsa (a także warzywa, owoce, produkty zbożowe czy ryby), które są odpowiednie dla rodziców, mogą nie spełniać specjalnych wymagań maluszka, tj. zawierać pozostałości szkodliwych substancji w ilościach, z którymi młody organizm może sobie nie poradzić.

Jak wybierać mięso dla maluszka?

Najlepiej zaufać ekspertom, którzy zgodnie z najnowszymi zaleceniami i wiedzą naukową opracowują receptury posiłków przeznaczonych dla najmłodszych. Wyróżniają się one wskazaniem wieku na opakowaniu, które daje rodzicom gwarancję, że wszystkie składniki produktu spełniają wyjątkowo restrykcyjne normy jakości i bezpieczeństwa i są odpowiednie dla niemowlęcia. Przykładem są posiłki BoboVita, do których dołączyło teraz 6 nowości z delikatnymi rodzajami mięsa, m.in. cielęciną i królikiem oraz z łososiem. Wybierając je, rodzice mogą mieć pewność, że zgodnie z wymaganiami prawa zawarte w nich mięso jest wolne od antybiotyków i pochodzi od dostawców, z większością których marka współpracuje od ponad 10 lat – z hodowli, w których nie stosuje się hormonów.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzenia pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

Artykuł indywidualny przygotowany przez Biuro Prasowe NUTRICIA dla portalu DOBRA MAMA.

fot. ChromaStock

Share Button