Słodkie banany, soczyste pomarańcze, kolorowe mango – owoce egzotyczne kuszą swoim wyglądem i zapachem, jednocześnie budząc wśród niektórych rodziców lęk. Często są więc pomijane podczas rozszerzania diety niemowlęcia. Tymczasem warto zapoznać maluszka z wyjątkowymi smakami owoców egzotycznych – odpowiednio wprowadzane wzbogacą jego jadłospis w wiele cennych składników odżywczych, a dodatkowo przyczynią się do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych. Dowiedz się, jakie owoce egzotyczne będą bezpieczne dla najmłodszych smakoszy i kiedy wprowadzić je do jadłospisu.

Źródło energii dla malucha

Każde dziecko, niezależnie od wieku, potrzebuje codziennej dawki energii w postaci odpowiedniej ilości składników odżywczych. Owoce w diecie dziecka to naturalne źródło witamin, m.in. A i C, oraz składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, cynk czy żelazo. Zawarte w nich frakcje błonnika pokarmowego, takie jak pektyny, regulują pracę przewodu pokarmowego. Skład owoców egzotycznych nie różni się znacznie od składu innych owoców, także tych występujących lokalnie w Polsce. Zawierają sporo węglowodanów, wody, witamin i składników mineralnych. Są wartościowe i smaczne, jednak czy każdy z nich będzie odpowiedni dla wrażliwego organizmu dziecka?

Rozszerzając dietę maluszka, należy pamiętać, że owoce powinny znaleźć się w jadłospisie niemowlęcia dopiero po warzywach, które mają mniej słodki, a tym samym trudniejszy do zaakceptowania smak. Właściwe żywienie w czasie 1000 pierwszych dni jest niezbędne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju młodego organizmu, jednak może stanowić dla rodziców prawdziwe wyzwanie. Przydatnym narzędziem, które pomoże zaplanować dietę małego dziecka, jest kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni życia, który trafia w potrzebę rodziców poszukujących wskazówek odnośnie komponowania diety dziecka w okresie od urodzenia do 3. roku życia.

Egzotyczne zapoznanie

Owoce egzotyczne, które można znaleźć na sklepowych półkach czy targach, są sprowadzane z różnych stron świata. To produkty odpowiednie dla osób dorosłych, jednak mogą nie być właściwym wyborem dla niemowląt dopiero poznających nowe smaki. Warto pamiętać, że do 3. roku życia dziecka, czyli w trakcie 1000 pierwszych dni życia, narządy i układy w organizmie wciąż się rozwijają i są wrażliwe na szkodliwe substancje dostarczane między innymi wraz z żywnością. Właśnie dlatego wybierając produkty dla najmłodszych pociech, rodzice powinni sięgać po te przeznaczone specjalnie dla nich, czyli ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Niektóre owoce egzotyczne w postaci przecierów (np. deserków w słoiczkach czy musach w tubkach) można podawać maluchom już na początku rozszerzania ich diety, ale z niektórymi – zwłaszcza w surowej postaci – trzeba poczekać nawet kilka lat. Tak jak w przypadku każdego innego produktu, owoce egzotyczne należy wprowadzać stopniowo, przy jednoczesnej obserwacji, jak dziecko reaguje na nowość, ponieważ może ona okazać się alergizująca dla maluszka.

Od czego zacząć?

Pierwsze doświadczenia ze smakiem owoców maluch powinien zacząć od tych lokalnych i sezonowych występujących w Polsce, np. jabłek, śliwek czy moreli. Do tych produktów zarówno organizmy dorosłych, jak i najmłodszych są przyzwyczajone od pokoleń, dlatego maluchy będą je tolerować najlepiej. Na początek odpowiednią formą podania owoców będzie przecier – np. przeznaczony specjalnie dla niemowląt, ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Takie produkty zawierają bezpieczne składniki, których odpowiednia jakość jest potwierdzona licznymi testami. Kiedy maluch zapozna się już z pierwszymi owocowymi smakami, kolejne można podawać mu w postaci mniej rozdrobnionej. Wtedy świetnie sprawdzą się też owocowe kompozycje, zawierające również egzotyczne smaki, takie jak np. banan. Starszemu dziecku z powodzeniem można zaproponować różnorodne owoce z różnych części świata, np. ananasa czy cytrusy. Warto przy tym pamiętać, że zawsze przed podaniem należy je dokładnie umyć – warto je wcześniej sparzyć wrzątkiem, a potem opłukać i obrać.

Czy wiesz, że…

…dzieci, które już w okresie niemowlęcym są zapoznawane z różnorodnymi smakami, zwykle w późniejszych latach chętniej spożywają urozmaicone posiłki?

Niemowlęta rozpoczynające przygodę z rozszerzaniem diety są najbardziej otwarte na nowe smaki, w tym czasie nieznane dotąd produkty są dużo szybciej akceptowane przez dzieci niż kiedykolwiek później.

Artykuł indywidualny przygotowany przez Biuro Prasowe „1000 pierwszych dni dla zdrowia” dla portalu DOBRA MAMA.

fot. Pexels

Share Button
Oceń artykuł