Aby dziecko mogło swobodnie poznawać świat i zdobywać nowe doświadczenia, jego odporność powinna stanowić mocną tarczę ochronną dla młodego organizmu. Aby było to możliwe, należy ją odpowiednio wspierać – przede wszystkim poprzez dietę. Okres 1000 pierwszych dni życia dziecka to bowiem czas najintensywniejszego rozwoju układu odpornościowego. Dowiedz się, dlaczego sposób żywienia ma duży wpływ na kształtowanie się układu immunologicznego.

Budowa tarczy ochronnej

Proces kształtowania układu odpornościowego zaczyna się już w brzuchu mamy, a niezwykle intensywnie przebiega w 3 pierwszych latach życia i trwa do ok. 12. roku życia dziecka. W chwili narodzin odporność nie jest więc jeszcze w pełni dojrzała. Po przyjściu na świat organizm noworodka wyposażony jest jedynie w niewielką ilość własnych przeciwciał, większość stanowią te otrzymane od mamy przez łożysko. Przeciwciała są kluczowym elementem układu odpornościowego, który chroni organizm przed infekcjami – są one wykorzystywane przez odporność do rozpoznawania wrogów, czyli drobnoustrojów.

Wsparcie do podstawa

Układ odpornościowy każdego dnia potrzebuje bodźców stymulujących go do pracy i rozwoju! Każde nowe doświadczenie buduje odporność. Aby dziecko w pełni mogło poznawać otaczający je świat, jego tarcza ochronna musi sprostać wielu wyzwaniom, dlatego należy stale ją wzmacniać. Wiele procesów związanych z rozwojem układu immunologicznego odbywa się w układzie pokarmowym. To dlatego tak duże znaczenie ma odpowiednia dieta w pierwszych latach życia. W jelitach znajduje się bowiem aż 70-80% komórek odpornościowych.

Niepodważalne źródło odporności

Najlepszym pokarmem, który wspiera harmonijny rozwój małego dziecka, w tym również jego układ immunologiczny, jest mleko mamy. Zawiera ono przeciwciała, które bronią niemowlę przed drobnoustrojami z otoczenia, a także naturalne prebiotyki, stymulujące i sprzyjające aktywności tzw. dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym dziecka. Pokarm mamy posiada właściwości antybakteryjne, które chronią delikatny organizm przed chorobami, a także pobudzają rozwój pewnych mechanizmów odpornościowych.

Aby dzieci, które nie mogą być karmione piersią, jak najlepiej przygotować na nowe wyzwania otaczającego świata, naukowcy NUTRICIA nieustannie udoskonalają receptury mlek modyfikowanych. Inspirując się najnowszymi odkryciami w badaniach nad składem mleka matki eksperci opracowali Bebilon 2 z Pronutra – ADVANCE – opatentowaną formułę nowej generacji. Łączy ona unikalny proces z wyjątkową kompozycją składników, w tym witaminami A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego1, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym DHA, ważnym dla wzroku, kwasem ALA, istotnym dla rozwoju mózgu i tkanek nerwowych, oraz kompozycją oligosacharydów GOS/FOS, inspirowaną oligosacharydami występującymi w pokarmie matki. Wszystko po to, aby rodzice mogli jeszcze lepiej wspierać prawidłowy rozwój dziecka w kluczowym okresie 1000 pierwszych dni jego życia, w tym prawidłowe funkcjonowanie jego układu odpornościowego2.

Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.

1 Bebilon 2 z Pronutra – ADVANCE zgodnie z przepisami prawa zawiera witaminy A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

2 Bebilon 2 z Pronutra – ADVANCE zgodnie z przepisami prawa zawiera witaminy A, C i D dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Artykuł indywidualny przygotowany przez Biuro Prasowe „NUTRICIA” dla portalu DOBRA MAMA.

fot. Pexels

Share Button
Odporność małego dziecka a układ pokarmowy
5 (100%) 54 vote[s]