Jakie najczęstsze trudności w komponowaniu jadłospisu najmłodszych napotykają opiekunowie i jak ich uniknąć?

Żywienie niemowlęcia, a później małego dziecka może być dla rodziców nie lada wyzwaniem. W gąszczu zaleceń i rekomendacji, jak układać dietę malucha, opiekunowie mogą czuć się zagubieni, a przez to – popełniać błędy. Tymczasem nieprawidłowe nawyki żywieniowe, utrwalone w dzieciństwie, mogą przynieść negatywne skutki zdrowotne w przyszłości. A to właśnie okres 1000 pierwszych dni życia jest kluczowym czasem dla harmonijnego rozwoju i wzrostu młodego organizmu. Staranne komponowanie diety oraz dbałość o jakość i bezpieczeństwo wybieranych produktów w pierwszych trzech latach życia to najlepszy sposób na wykorzystanie niepowtarzalnego okna możliwości w rozwoju dziecka. Sprawdź, jakich błędów w żywieniu najmłodszych należy unikać.

Pierwsze trudności – eksperci biją na alarm

Najlepszym pokarmem dla niemowlęcia jest mleko mamy, jednak w Polsce jedynie 6% mam karmi wyłącznie piersią do 6. miesiąca życia. Gdy nadchodzi moment wprowadzania pokarmów uzupełniających bardzo istotne jest wybranie odpowiedniego momentu. Niestety aż 2/3 rodziców w Polsce rozszerza dietę swoich dzieci za wcześnie, czyli niezgodnie z zaleceniami ekspertów. Zbyt wczesne wprowadzanie posiłków uzupełniających sprzyja alergii, a także wpływa na mniejsze spożycie pokarmu kobiecego, a co za tym idzie – niemowlę otrzymuje niewystarczającą ilość niezbędnych mu składników odżywczych. Dodatkowo, duży odsetek niemowląt otrzymuje te same posiłki, co reszta rodziny, co nie jest wskazane ze względu na specjalne potrzeby żywieniowe i wrażliwy organizm u najmłodszych. Co więcej, aż 75% niemowląt otrzymuje wraz z dietą zbyt małą ilość witaminy D1. Tymczasem pierwsze miesiące i lata życia to czas, w którym następuje tzw. „programowanie” metaboliczne organizmu czy utrwala się wiele procesów fizjologicznych, odpowiedzialnych za kontrolę apetytu oraz regulację energetyczną. Rozszerzanie diety dziecka w odpowiednim momencie ma zatem fundamentalne znaczenie dla kształtowania jego prawidłowych nawyków żywieniowych i sprawności w życiu dorosłym.

Pamiętaj!

Najlepszym pokarmem dla niemowlęcia jest mleko mamy. To doskonały sposób na dostarczanie maluchowi niezbędnych składników odżywczych. Dzięki obecnym w nim, cennym przeciwciałom, stanowi ono dla dziecka ochronę przed licznymi chorobami, takimi jak alergie czy otyłość. Zaleceniem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jest karmienie niemowlęcia wyłącznie mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy życia.

Dieta dzieci po 1. roku życia wciąż niedoskonała

Roczny maluch wiele już potrafi i jest bardzo samodzielny – jednak to nie mały dorosły, ponieważ jego układ pokarmowy wciąż dojrzewa i doskonali swoje funkcje. Z tego powodu nadal wymaga odpowiednio skomponowanej diety, która istotnie różni się od jadłospisu dorosłych. Mimo że dzieci, które skończyły 1. rok życia, potrzebują dużo więcej niektórych składników pokarmowych niż dorośli, aż 94% z nich wciąż nie otrzymuje wystarczającej ilości witaminy D, a u 42% dzieci występuje niedobór wapnia2. Witamina D to niezwykle ważny składnik, który bierze udział w rozwoju naturalnej odporności u dzieci, a wapń odpowiada za właściwą budowę kości i zębów. Powszechnie popełniane błędy na tym etapie dotyczą również dodawania cukru i soli do potraw dla najmłodszych – aż 83% dzieci po 1. roku życia otrzymuje posiłki dosalane, a 75% spożywa nadmierną ilość cukru. Według zaleceń ekspertów warzywa to podstawowe produkty spożywcze, które powinny gościć w jadłospisie najmłodszych, tymczasem 88% rocznych dzieci otrzymuje ich zbyt mało w codziennej diecie3.

Błędy popełniane na etapie 1000 pierwszych dni życia, który jest kluczowy dla prawidłowego rozwoju dziecka, powodują, że aż 1/3 najmłodszych w wieku 5-36 miesięcy boryka się z nieprawidłową masą ciała4. Konsekwencją tego jest wzrost występowania takich chorób dietozależnych jak otyłość, nadciśnienie czy cukrzyca. Rodzice nie zawsze zdają sobie sprawę, że odpowiednie żywienie pociech przekłada się na zdrowie i kondycję w życiu dorosłym – dlatego tak ważna jest edukacja, która uświadomi opiekunom, że uczenie maluchów właściwych nawyków żywieniowych to niezbędny element życia.

Czy wiesz, że…

…błędy żywieniowe najmłodszych dotyczą również ilości białka w diecie dzieci?

Jak pokazują wyniki badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”, ilość białka w codziennym jadłospisie dzieci w wieku 1-3 przekracza średnio 3-krotnie obecne normy żywienia5. Po 1. urodzinach możliwe jest wprowadzenie do jadłospisu dziecka mleka krowiego, jednak całkowite zastąpienie nim mleka mamy lub modyfikowanego to błąd żywieniowy, mogący być przyczyną nadmiernego spożycia białka. Mleko krowie to bowiem pokarm, w którym znajduje się zbyt wiele białka, a także niektórych składników mineralnych jak sodu, w stosunku do potrzeb niedojrzałego organizmu malucha.

Akcja – edukacja

Niepokojące wyniki badań dowodzą, że wciąż istnieje potrzeba prowadzenia edukacji żywieniowej wśród opiekunów, którzy są odpowiedzialni za wpajanie prawidłowych nawyków i zachowań żywieniowych u swoich dzieci. Z myślą o wyzwaniach, jakie stoją przed rodzicami, powstał kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni (0-36 miesiąc życia). To zbiór wskazówek o żywieniu niemowląt i małych dzieci, który został opracowany na podstawie najnowszych zaleceń ekspertów ds. żywienia. W jednym dokumencie znajdują się najważniejsze zasady odnoszące się do diety dziecka w okresie 1000 pierwszych dni jego życia – już od narodzin. Kalendarz prowadzi rodziców przez najważniejsze etapy żywienia najmłodszych dzieci – karmienie piersią, rozszerzanie diety, a potem komponowanie diety dziecka, które ukończyło 1. rok życia. To wsparcie rodziców i opiekunów na co dzień, a jego głównym i długofalowym celem jest poprawa sposobu żywienia najmłodszych w Polsce.

1 Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016 rok”, Instytut Matki i Dziecka, 2017. Badanie zostało zainicjowane przez Fundację NUTRICIA.

2 Tamże.

3 Tamże.

4 Tamże.

5 Raport z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”, Instytut Matki i Dziecka, 2011 r.

Artykuł indywidualny przygotowany przez Biuro Prasowe „1000 pierwszych dni dla zdrowia” dla portalu DOBRA MAMA.

fot. Pexels

Share Button
Wyzwania w żywieniu małych dzieci
4.9 (98.14%) 97 vote[s]