Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Budowanie odporności

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych przeziębień oraz zapaleń dróg oddechowych. Najbardziej narażone na nawracające infekcje są dzieci do 12 roku życia, których układ odpornościowy „uczy się” rozpoznawać wirusy i bakterie oraz jak skutecznie z nimi walczyć. Dlatego w trosce o zdrowie najmłodszych warto do codziennego życia wprowadzić proste zasady, które pomogą wzmocnić ich odporność.

Jak kształtuje się odporność?

Za naszą odporność odpowiedzialny jest układ immunologiczny, którego rolą jest obrona organizmu przed niekorzystnym działaniem drobnoustrojów, takich jak bakterie, wirusy, grzyby czy pasożyty. Niemowlę, które przychodzi na świat, ma wykształconą jedynie odporność wrodzoną, która stanowi pierwszą linię obrony, ale jej mechanizmy są dość proste i mogą okazać się nieskuteczne wobec niektórych patogenów. W trakcie życia człowiek nabywa również tak zwaną odporność nabytą – kiedy to układ odpornościowy wytwarza pamięć immunologiczną, czyli po pierwszym kontakcie z patogenami zaczyna produkować przeciwciała skierowane przeciwko konkretnym zarazkom.

Czy dzieci muszą chorować?

W pierwszych miesiącach życia dziecko korzysta z przeciwciał, które otrzymało od mamy w czasie życia płodowego, a także w trakcie karmienia piersią. Później jednak musi polegać na własnym układzie odpornościowym. Mniej więcej od 6 miesiąca niemowlę zaczyna wytwarzać coraz więcej własnych przeciwciał i jego odporność powoli wzrasta. Tymczasem dzieci chowane w nadmiernej czystości, niemające kontaktu ze zbyt dużą ilością drobnoustrojów, nie mają wielu okazji, aby trenować swoją odpowiedź immunologiczną. Dlatego właśnie szczyt zachorowań wśród dzieci przypada na okres pójścia do przedszkola, kiedy to organizm zaczyna stykać się z mnogością nowych drobnoustrojów. Z jednej strony jest to okazja do pobudzania układu immunologicznego oraz wytworzenia przeciwciał i pamięci immunologicznej. Jednakże ciągłe infekcje i podawane antybiotyki osłabiają organizm oraz niszczą bakterie pożyteczne dla organizmu dziecka.

Odporność bierze się z brzucha

Nieocenioną rolę wspierającą pracę przewodu pokarmowego i układ immunologiczny mają probiotyki. Bakterie tego rodzaju to skuteczna tarcza obronna przeciwko wielu mikroorganizmom chorobotwórczym. Poprzez przyleganie do komórek nabłonka jelitowego uniemożliwiają patogenom dostęp do niego, dzięki czemu uniemożliwiają jego kolonizację. Konkurując z nimi o dostęp do substancji odżywczych, pożyteczne bakterie utrudniają patogenom rozwój w organizmie dziecka i chronią go przed szkodliwym działaniem substancji wytwarzanych przez te drobnoustroje. Bogatym źródłem naturalnych probiotyków są: kiszona kapusta albo ogórki, jogurt naturalny, maślanka czy kefir oraz niektóre produkty dla dzieci – kaszki czy mleko modyfikowane.

Produkty spożywcze nie zawierają ich wystarczająco dużo, dlatego warto rozważyć te, które są dostępne w aptece. Należy wybierać dobrze przebadane, bezpieczne i zalecane przez specjalistów szczepy bakterii lub drożdży w zależności od konkretnej potrzeby. Największą skuteczność kliniczną, potwierdzoną wśród niemowląt i starszych dzieci, wykazują szczepy Lactobacillus rhamnosus GG (LGG). Pomagają w odbudowie naturalnej flory bakteryjnej, zapobieganiu i łagodzeniu biegunek związanych z antybiotykoterapią. Skracają czas trwania biegunek o różnej etiologii oraz wspomagają odporność (zaleca się suplementacje dawką 1 miliarda LGG trwającą ok. 3 miesięcy). Szczepem, który dobrze wpływa na układ odpornościowy, jest również szczep Bacillus coagulans. Produkuje peptydy hamujące rozwój patogennych bakterii, wzmaga odpowiedź limfocytów T na zakażenia wirusowe oraz odżywia błonę śluzową jelita. Dodatkowo jest to bakteria tworząca przetrwalniki, która umożliwia im przetrwanie działania kwasu żołądkowego oraz soli żółciowych, na które są narażone podczas przebywania drogi do jelit. Najlepiej, jeśli idzie to w parze ze spożywaniem prebiotyków (znajdujących się m.in. w kaszach, pieczywie pełnoziarnistym, szparagach, lekko zielonych bananach czy schłodzonym ryżu), czyli węglowodanów, którymi żywią się drobnoustroje. Podanie probiotyku z prebiotykiem (tj. synbiotyku) powoduje odbudowę mikroflory jelitowej, a prebiotyk odżywia dobre bakterie i gwarantuje ich prawidłowy rozwój.

Tekst: Marta Skrzypiec, ekspert Smart Pharma sp. z o.o.

fot. Pixabay

DIFLOS – idealny probiotyk

Diflos to probiotyk w postaci kapsułek doustnych lub kropel. Przeznaczony do stosowania przez dorosłych jak również dzieci (także niemowlęta). Do produkcji probiotyku Diflos wykorzystuje się innowacyjną technologię, dzięki czemu żywe bakterie Lactobacillus rhamnosus GG zostają dodatkowo zabezpieczone przed działaniem soków żołądkowych. Diflos nie zawiera substancji konserwujących, barwników, aromatów i substancji słodzących. Jest bezpieczny dla osób, które nie tolerują laktozy, glutenu, są uczulone na mleko krowie (białko).

Probiotyk Diflos zalecany jest szczególnie do stosowania:

  • podczas antybiotykoterapii oraz po jej zakończeniu
  • w czasie biegunek różnego pochodzenia
  • w stanach obniżonej odporności organizmu

Szczep Lactobacillus rhamnosus GG jest rekomendowany przez ESPGHAN (Europejskie Stowarzyszenie Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia w Pediatrii) w ostrej biegunce u dzieci oraz do zapobiegania biegunkom związanym z antybiotykoterapią.

Diflos krople – 5 kropel zawiera 1 miliard mikroenkapsulowanych żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG, co odpowiada 5 mld liofilizowanych kultur bakterii LGG.

Dawkowanie: 5 kropli dziennie
Pojemność: 5 ml
Cena: 15 zł

Diflos 30 – 1 kapsułka zawiera 0,6 miliarda mikroenkapsulowanych żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG, co odpowiada 3 mld liofilizowanych kultur bakterii LGG.

Dawkowanie: 1-2 kapsułki dziennie
Opakowanie zawiera: 30 kapsułek
Cena: 16 zł

Diflos 60 – 1 kapsułka zawiera 1,2 miliarda mikroenkapsulowanych żywych kultur bakterii Lactobacillus rhamnosus GG, co odpowiada 6 mld liofilizowanych kultur bakterii LGG.

Dawkowanie: 1 kapsułka dziennie
Opakowanie zawiera: 20 kapsułek
Cena: 15 zł

Diflos choco – Czekoladowy Synbiotyk

Diflos choco jest unikatowym synbiotykiem w postaci czekoladek zawierających naturalny szczep bakterii probiotycznych Bacillus coagulans który:

– wspiera prawidłowe działanie układu immunologicznego
– pomaga w utrzymaniu równowagi mikrobiologicznej jelita i wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego
– uzupełnienia mikroflorę jelitową w trakcie i po antybiotykoterapii.

Diflos jest przeznaczony dla dzieci od 3. roku życia i dorosłych

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO