Na stronie dobra-mama.pl mogą występować wpisy o charakterze reklamowym.

Mleko matki – najskuteczniejsza naturalna ochrona dla noworodków

Dziecko w łonie matki jest wzmacniane, karmione i chronione. Od momentu narodzin te obowiązki przejmuje mleko matki, zapewniając noworodkom najskuteczniejszą naturalną ochronę przed chorobami i infekcjami poprzez przekazywanie komórek odpornościowych. To zadziwiające, że tak niepozorna substancja odgrywa tak znaczącą rolę, lecz dowody są niepodważalne.
Noworodki budują swoją odporność na choroby i infekcje poprzez tworzenie i nagromadzanie komórek odpornościowych. W mleku matki znajduje się ponad 130 prebiotyków, które pomagają chronić jelita dziecka przed różnymi rodzajami drobnoustrojów. Zawiera ono również ponad 415 protein, z których część pomaga zabijać patogeny. Jest także bogate w komórki odpornościowe o zróżnicowanym poziomie. Działając na zasadzie radaru, komórki te mogą wykryć chorobę, zanim pojawią się objawy i w razie potrzeby namnożyć się. Jeśli zaś matka i dziecko są zdrowi, liczba komórek odpornościowych w mleku matki zostaje zredukowana.
Badania przeprowadzone przez Foteini Hassiotou na Uniwersytecie Zachodniej Australii pozwoliły zgłębić wiedzę na temat mechanizmów działania komórek odpornościowych. Jej badania wykazały, że mleko matki zawiera komórki macierzyste, które wraz z milionem innych komórek są przyjmowane przez niemowlę podczas karmienia piersią każdego dnia. To właśnie one działają jak swojego rodzaju „wewnętrzny system naprawczy”  w organizmie dziecka. Badania dotyczące tego tematu wciąż trwają.
Mleko matki zawiera również niezbędne tłuszcze, które mają działanie antybakteryjne i w sposób optymalny wspierają rozwój mózgu. Mózg to najtłustszy organ w ciele człowieka, jego masa niemal podwaja się po pierwszych 6 miesiącach. W wieku 2 lat osiąga 80% wielkości mózgu osoby dorosłej. Co ważne, kwasy tłuszczowe zawarte w mleku matki mają wpływ na rozwój dziecka również w późniejszym życiu. Dodatkowo najnowsze badania wykazały, że jedzenie spożywane przez matkę w czasie ciąży i karmienia piersią wpływa na smak płynu owodniowego i mleka. To może kształtować późniejsze preferencje żywieniowe dziecka. Tego bogactwa składników w mleku matki, takich jak białka, tłuszcze, laktoza, witaminy, żelazo, minerały, hormony i enzymy nie da się sztucznie zastąpić. Mleko matki to żywa substancja, która zmienia się z każdym dniem, by zaspokoić rosnące potrzeby dziecka i zapewnić mu prawidłowy rozwój.
Podczas 10. Międzynarodowego Sympozjum na temat Karmienia Piersią i Laktacji 2015 firmy Medela, które odbędzie się w dniach 17–18 kwietnia w Warszawie, dr Foteini Hassiotou zaprezentuje wyniki swoich najnowszych badań nad komórkami macierzystymi dotyczące ich migracji i integracji funkcjonalnej w organach. Doktorantka Anna Cannon i profesor Donna Geddes z Uniwersytetu Zachodniej Australii omówią wyniki badań nad czynnikami kontroli apetytu w mleku matki i potencjalnym wpływem hormonów z mleka matki, takich jak leptyna, na zmniejszenie zagrożenia otyłością w późniejszym życiu.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Wykryto blokadę reklam!!!

Wykryliśmy, że używasz rozszerzeń do blokowania reklam. Prosimy, wesprzyj nas, wyłączając blokadę reklam.

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO