Czekoladowa przyjemność – przepisy z przepysznymi czekodżemami od Łowicza
4.8 (96.89%) 90 votes

Lubimy się rozpieszczać, dbać o siebie i sprawiać sobie przyjemności. Chwile poświęcone tylko sobie karmią nasze zmysły, dzięki czemu odczuwamy świat intensywniej. To właśnie za sprawą takich momentów czujemy się szczęśliwe i zrelaksowane. Dlatego wciąż pragniemy ich więcej i szukamy nowych, zaskakujących doznań.

Teraz dostajemy je od Łowicza! Marka stworzyła bowiem innowację, jakiej jeszcze nie było – przepyszne czekodżemy w czterech zniewalających smakach. Wszystkie stanowią połączenie belgijskiej mlecznej czekolady z kawałkami owoców: truskawki, wiśni, śliwki i brzoskwini. W ten sposób, w każdym słoiczku Łowicz zamknął dla nas podwójną porcję smakowitej rozkoszy.

Zasługujesz na samo najlepsze

Chwile, kiedy zapominamy się, zatracamy w doznaniach i odczuwamy wyjątkową przyjemność są bardzo intensywne. Dzięki temu pamiętamy je doskonale, ale też tęsknimy za nimi i chcemy przeżywać je jak najczęściej. Dotyk pierwszych promieni słońca na twarzy, widok zapierającego dech w piersi krajobrazu, słuchanie ukochanej piosenki. Wreszcie smak ulubionego owocu lub kawałka czekolady na podniebieniu – takie momenty karmią nasze zmysły. A my to uwielbiamy! Dostarcza nam to radości, dzięki której zyskujemy pozytywne nastawienie, szeroki uśmiech i rozmarzone spojrzenie. Spełnianie zachcianek słusznie więc traktujemy jako wyraz troski o swoje samopoczucie i dobry humor. Po prostu zasługujemy na samo najlepsze!

Czekodżemy są znakomitym dodatkiem do chrupiących bułeczek, croissantów lub bagietek na wyjątkowe śniadanie, puszystych naleśników lub placuszków, ale również wykwintnych deserów czy nawet wymyślnych dań. Doskonale również smakują jedzone prosto ze słoiczka.

Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem

łowicz czekodżem tarta z brzoskwiniąSkładniki:
100 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany
1 słoiczek czekodżemu Łowicz Brzoskwinia
250 g ricotty
1 jajko
1 duża brzoskwinia

Wykonanie:

Obie mąki przesiej, po czym posiekaj je z masłem. Dodaj żółtko i śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Ricottę zmiksuj z jajkiem. Brzoskwinię umyj, pozbądź się pestki i pokrój owoc w półplasterki. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2-3 mm. Na środek nałóż ricottę, a na nią czekodżem, zostawiając wolny ok. 1 cm margines ciasta, który później zawiń do środka. Na części nadzienia ułóż plasterki brzoskwini. Przełóż tartę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej mięty.

Pudding z chałki z migdałami, truskawkami i czekodżemem

łowicz czekodżem przepis na chałkęSkładniki (4 porcje):
200 g czekodżemu Łowicz Truskawka
1 czerstwa chałka
2 jajka
120 ml mleka
2 łyżki jogurtu
2-3 truskawki
2 łyżki płatków migdałów

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Chałkę pokrój na kromki o grubości ok. 1 cm. Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem. Każdą kromkę obtocz w jajecznej mieszance, po czym na każdej rozsmaruj łyżeczkę czekodżemu. W jednej dużej formie do pieczenia (26 cm średnicy) lub w 4 małych (8-10 cm średnicy), ułóż namoczone i posmarowane czekodżemem kromki. Posyp je płatkami migdałów i dodaj truskawki pokrojone w mniejsze kawałki. Zapiekaj ok. 20 minut w 180 stopniach. Podawaj na ciepło.

Miętowa panna cotta z czekodżemem

łowicz czekodżem panna cottaSkładniki (4 porcje):
1 słoiczek czekodżemu Łowicz Śliwka
500 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki suszonej mięty
szczypta chlorelli do zabarwienia musu
liście mięty do ozdoby

Wykonanie:

Śmietankę oraz mleko przelej do garnuszka, wsyp cukier, suszoną miętę, chlorellę i, mieszając, mocno podgrzej (ale nie do zagotowania). Zdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty.

Brownie z kokosową nutą i czekodżemem

łowicz czekodżem przepis na brownieSkładniki (blaszka 20 x 20 cm):
1 słoik czekodżemu Łowicz Wiśnia + 3 łyżki do posmarowania ciasta
120 g oleju kokosowego nierafinowanego
50 g cukru kokosowego
50 g mąki kokosowej
3 jajka
1/3 szklanki kakao
szczypta soli

Wykonanie:

Kakao z olejem kokosowym umieść w garnuszku, podgrzej i mieszaj do całkowitego roztopienia, a następnie przelej do miski. Do miski przełóż czekodżem. Czekoladową mieszankę przelej do miski z czekodżemem, wsyp cukier oraz mąkę, wbij jajka i wymieszaj – najlepiej rózgą, aż składniki się połączą. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz ok. 22–25 min, a najlepiej do suchego patyczka. Po wystygnięciu wierzch posmaruj czekodżemem.

Share Button