Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami to propozycja na pyszny i pełnowartościowy posiłek dla całej rodziny*.

*danie odpowiednie dla dzieci od 11-12 miesiąca życia

Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami. Fot. Mama i ja
Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami. Fot. Mama i ja

Składniki:

  • 2 litry wody niegazowanej Mama i ja
  • 500 g cielęciny
  • 2 skrzydełka indycze
  • 600 g włoszczyzny
  • 2 śliwki suszone
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 goździk
  • sól, pieprz

Kluski:

  • 1 jajko w rozmiarze L
  • około 100 g kaszy manny
  • sól

Wykonanie:

1. Mięso zagotuj w wodzie Mama i ja, zbierz szumowiny i dodaj przyprawy.

2. Obierz włoszczyznę. Nad płomieniem kuchenki lub za pomocą palnika opal cebule (nieobrane,
a jedynie oczyszczone), aby zbrązowiały. Następnie dodaj je do garnka wraz z włoszczyzną oraz śliwkami i gotuj przez około 2 godziny.

3. Po tym czasie z wywaru wyciągnij mięso oraz pozostałe składniki.

4. Mięso oraz marchewkę drobno pokrój i dodaj z powrotem do zupy.

5. Przygotuj kluski. Roztrzep jajko, dodaj kaszę mannę i szczyptę soli, dokładnie wymieszaj. Małymi porcjami kładź kluski do rosołu podczas jego gotowania. Kluski będę gotowe po około 2 minutach.

Share Button
Delikatny rosół z cielęciny i indyka z kładzionymi kluskami
4.9 (97.09%) 213 vote[s]