Kolorowe zupy z sezonowych warzyw
Oceń artykuł

Piękna pogoda i wakacyjne aktywności sprawiają, że nie mamy ochoty spędzać wiele czasu w kuchni. Chętniej natomiast sięgamy po potrawy sycące, ale jednocześnie lżejsze w formie. Doskonałą pozycją w letnim menu będą zatem zupy. Najlepiej pełne świeżych, sezonowych warzyw. To potrawy łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie przywołujące wspomnienia rodzinnych, wspólnie spędzonych chwil. Nie tylko tych wakacyjnych.

Lato kusi nas pełnią smaków, zapachów i barw. To wszystko za sprawą matki natury, która w pełnym słońcu rozpieszcza nas swoimi darami. Stragany i stoiska pełne soczystych, świeżo zebranych warzyw sprawiają, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. W rezultacie w naszej kuchni goszczą kolorowe warzywa, które możemy przyrządzać na rozmaite sposoby, na przykład przygotowując z nich zupy z makaronem. To doskonały pomysł na obiad, gdy upalne dni zachęcają do wyjścia z domu, a czas w kuchni chcemy ograniczyć do minimum. Szukamy więc smacznych potraw, które będą nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i sycące.

Zupy pełne kolorów lata

Od soczystej zieleni cukinii, aż po słoneczne odcienie papryki – zupy z sezonowych warzyw nie mają sobie równych. Doskonale smakują zwłaszcza wtedy, kiedy dopełnione są pysznym makaronem. Najlepiej takim, który przywoła smak rodzinnych chwil – będzie delikatny, jak domowy, zrobiony z kilku jaj, z cienko wałkowanego ciasta. W połączeniu z zupą krem, czy klarownym bulionem stworzy doskonałą kompozycję na letnie popołudnie.

Wybierając składniki do potraw, zazwyczaj staramy się szukać tych, które będą  podkreślać smak domowych posiłków. Dlatego przygotowując zupy, warto sięgnąć po najnowszą propozycję od Lubelli – Makaron Jajeczny Lubella 5 jaj, który wygląda, jak i smakuje jak domowy – przypominając ten przygotowywany przez nasze mamy i babcie. Sekret jego delikatności tkwi w użyciu 5 jaj oraz 3-krotnym wałkowaniu ciasta.

Makaron, który smakuje i wygląda jak domowy – jak to możliwe?

Jest idealny do zup – doskonale sprawdzi się w tradycyjnej jarzynowej, aromatycznych kremach, czy popularnej pomidorówce. Dzięki makaronowi jajecznemu od Lubelli ponownie przeniesiemy się do czasu, kiedy byliśmy dziećmi i sięgaliśmy po kolejny talerz przygotowanej przez babcię zupy. Co ciekawe, osoby, które miały okazje spróbować zup z Lubellą Jajeczną 5 jaj, potwierdzają jej wyjątkowy smak. W przeprowadzonym przez Lubellę badaniu większość z nich stwierdziła, że makaron od Lubelli jest równie pyszny, jak ten domowy:

  • 79% konsumentów uważa, że nowy makaron jajeczny od Lubelli jest delikatny jak domowy,
  • 78% twierdzi, że wygląda jak domowy,
  • 73% przyznało, że smakuje jak domowy,
  • 86% jest zdania, że makaron jajeczny od Lubelli pasuje do rosołu*

Do wyboru mamy różne kształty makaronu Lubella Jajeczna 5 Jaj: nitki, krajankę i wstążki, dzięki czemu każdy z nas może wybrać swój ulubiony. Dodatkowo, makaron typu nitki jest w dostępny w dwóch opakowaniach: poręcznym 250 g oraz w rodzinnej paczce 400 g.

To doskonały sposób, aby w jednej chwili przygotować pyszną sezonową zupę, dzięki której każdy, kto jej spróbuje, przeniesie się do ogrodu pełnego letnich warzyw.

Oto dwa przepisy na kolorowe zupy z sezonowych warzyw

Sezonowa zupa krem z cukinii

Składniki na 3-4 porcje:
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj Krajanka – 300 g
• bulion warzywny – 800 ml (lub bulion mięsny)
• cukinia – 500 g
• ziemniaki – 300 g
• cebula – 1 duża
• czosnek – 2 ząbki
• masło klarowane – 2 łyżki
• szynka szwarcwaldzka – 80 g
• feta – 40 g
• sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie:
1. Do garnka wlać bulion, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zagotować.
2. Kiedy wywar zacznie się gotować dodać pokrojoną w kostkę cukinię (skórka i miąższ – o ile cukinia jest duża, to należy wydrążyć gąbczasty środek).
3. W międzyczasie cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym maśle, po chwili dodać sprasowany czosnek i podsmażyć jeszcze około 30 sekund, a następnie przełożyć do zupy.
4. Kiedy warzywa będą miękkie, należy zmiksować na gładki krem.
5. Doprawić solą oraz pieprzem.
6. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Jajeczna 5 jaj, drobno pokruszoną fetą oraz drobno pokrojoną i podsmażoną szynką szwarcwaldzką.

Zupa warzywna z kukurydzą, chili i makaronem nitki

Składniki:
• makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki
• cukinia (użyłam pół zielonej i pół żółtej)
• bakłażan
• papryka zielona
• papryka czerwona
• papryka fioletowa (opcjonalnie)
• kolba kukurydzy
• papryczka chili
• 2 l bulionu warzywnego
• gałązka świeżej mięty
• gałązka natki pietruszki
• gałązka kolendry
• sól i pieprz do smaku
• łyżka oleju

Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy.
2. Cukinie i bakłażana kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki, z kukurydzy obkrajamy ziarna.
3. Papryczkę chili drobno siekamy. Ilość dodajemy wg uznania. Jeśli zupę mają jeść dzieci, wystarczy około 1 cm kawałek.
4. Przekładamy warzywa  do garnka, dodajemy olej i podsmażamy 5 minut, ciągle mieszając.
5. Dodajemy bulion i świeże zioła. Gotujemy około 15-20 minut by warzywa nie rozgotowały się.
6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
7. W tym czasie makaron Lubella Jajeczna 5 jaj nitki gotujemy 6 minut, po czym odsączamy go i przelewamy zimną wodą.
8. Do miseczek nakładamy porcję zupy.
9. Podajemy z makaronem i posypujemy ziołami i jeśli ktoś lubi, to dodajemy więcej chili.

Share Button