Śniadanie? Naturalnie BEZ…
Oceń artykuł

Poranki z dziećmi nie należą do najłatwiejszych. Niekiedy rodzice muszą zmagać się z porannym ociąganiem się czy marudzeniem przy śniadaniu. A gdyby tak zamienić je w naturalnie przyjemne i pyszne momenty BEZ… rutyny, BEZ… nudy, BEZ… wysiłku, BEZ… marudzenia, BEZ…kompromisów, BEZ… pośpiechu? Jak to możliwe?

Wystarczy sięgnąć po płatki zbożowe od Lubelli, które mają nowy, udoskonalony skład. Wszystkie produkty z tej linii są naturalnie BEZ oleju palmowego i BEZ syropu glukozowego!

Budyń jaglany z chrupiącą niespodzianką

Lubella budyń jagladny
Lubella budyń jagladny

3 porcje:
– płatki zbożowe Lubella Miodo Kółka
– 100 g kaszy jaglanej (około pół szklanki)
– szklanka mleka ryżowego
– łyżka ciemnego kakao banany

Kaszę płuczemy i sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 12 minut, aż woda się wchłonie. Możemy to zrobić dzień wcześniej i rano podgrzać ją tylko z mlekiem. Wtedy, przyrządzenie budyniu zajmie nam nie więcej, niż kanapek. Ugotowaną miksujemy z mlekiem ryżowym i kakao. Nakładamy do miseczek i dodajemy pokrojone plasterki banana i garść płatków zbożowych Lubella Miodo Kółka.

Kokosowy omlet z płatkami zbożowymi Lubella Choco Muszelki

Lubella omlet kokosowy
Lubella omlet kokosowy

1-2 porcje:
– jajka – 3 szt.
– płatki zbożowe Lubella Choco Muszelki
– 1/2 szklanki cukier trzcinowy
– 3 łyżeczki mąka pszenna
– 1 czubata łyżka wiórki kokosowe
– 2 czubate łyżki + do posypania
– masło klarowane- do posmarowania patelni

Do podania:
– ricotta
– 2 łyżki świeże figi – 2-3 szt.
– miód – do polania

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na pianę, a żółtka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do ubitych żółtek wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe i mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy całość. Masę przekładamy na patelnię wysmarowaną masłem, a na wierzch sypiemy porcję Choco Muszelek. Smażymy na bardzo małym ogniu! W momencie kiedy spód się dobrze zetnie, a wierzch jeszcze delikatnie będzie ‚luźny’, należy omlet delikatnie zsunąć na talerz, a następnie zakryć patelnią i odwrócić- tak, aby omlet umieszczony był z powrotem na patelni. Smażymy około minuty. Podajemy z ricottą, świeżymi figami, skrapiamy miodem i posypujemy wiórkami i płatkami zbożowymi Lubella Choco Muszelki.

Share Button